Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 11 lipca 2013

SŁODKA TEŚCIOWA

...tak nazywa się ciasto które piekłam niedawno. Jest z nim trochę zabawy ale jak ktoś lubi słodycze to pokona wszystkie trudności.
Zapraszam na przepis i spróbowanie swoich sił:

I. CIEMNY BISZKOPT:
składniki:
6 jajek, 1 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 2-3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać.
3. Wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 min. w 180 stopniach C.

Upiec ciemny biszkopt po wystudzeniu przekroić na pół.

II. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
składniki:
 5 białek, 1/2 szkl. cukru, 10 dag wiórków kokosowych, 1/2 szkl. suchego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę.
2. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
3. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 min.

III. MASA
składniki:
5 zółtek, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 6 łyżek cukru pudru, 1 l mleka

wykonanie:
1. Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić.
2. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować (zrobi się serek)
3. Odstawić na ok. 30 min.
4. Odcedzić przez gęste sito.
5. Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.



Dodatkowe składniki: 2-3 galaretki smak wg uznania
1 duża paczka okrągłych biszkoptów

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa - ciemny biszkopt - masa - okrąge biszkopty - galaretka

Między biszkopty można położyć owoce świeże lub z puszki.

Życzę smacznego!!!! :)

A teraz polecam zabawę Candy u Trilli z boga: http://przyjemnezpozytecznym.blogspot.com
a przyjemnością jest ten oto wachlarz:
Zapraszam

Pozdrawiam i miłego dnia życzę 
Małgosia W.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz