Łączna liczba wyświetleń

środa, 15 stycznia 2014

SZARLOTKA I KARNAWAŁ

Dziś proponuję SZARLOTKĘ, ciasto które chyba każdy lubi.


Przepis który podam stosuję od lat i nigdy mnie nie zawiódł. Jabłka można zetrzeć świeże lub wyłożyć gotowe ze słoika. Ja czasami używam mieszanki jabłek z ananasem i wiórkami kokosowymi, polecam też jest bardzo dobra tylko wtedy nie dodaję cynamonu.

Składniki:
ciasto: 50 dag mąki, 10 dag cukru, 1 kostka margaryny, 3 jaja, szczypta soli, cukier waniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
nadzienie:  1 kg jabłek 10 dag cukru, cukier waniliowy, bakalie jak ktoś lubi, cynamon do smaku

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, resztę sypkich składników i margarynę. Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i podpiec 10 - 15 min.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach (nadmiar soku wycisnąć) i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Gotowe nadzienie wyłożyć na podpieczony placek,  masę jabłkową przykryć drugą częścią ciasta.
Piec godzinę w temp. 200 stopni C. 
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 
A teraz propozycje stroi na KARNAWAŁ dla dzieci, może ktoś skorzysta.



Mój syn przebrany za bałwanka a kilka lat później za Alladyna, był jeszcze Piotrusiem Panem.
Poniższe stroje są propozycją z Burdy - styczeń 1991.

 
Moja wnusia miała wczoraj w przedszkolu bal, chciała być MOTYLKIEM, zdjęcie w najbliższym czasie.

  Małgosia W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz