CIASTO Z DELICJAMI
Przełożenie placka:
biszkopt - połowa kremu- placek makowo-kokosowy - druga połowa kremu - ciastka "Delicje" - tężejąca galaretka.
I. BISZKOPT
6 jajek, 1 szkl. cukru kryształu, 1 szkl. mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia i piec 30-40 min. w 180 - 200 stopniach C.
II. KREM
6 żółtek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 25 dag masła, 1/2 l mleka, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka cukru kryształu (można dać mniej)
Wykonanie:
1. W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenna i ziemniaczaną.
2. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowany budyń i zagotować.
3. Masło utrzeć i stopniowo dodawać przestudzony budyń.
III. PLACEK MAKOWO-KOKOSOWY
6 białek, 1 szkl. cukru, 1/4 szkl. maku suchego, 20 dag wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać
2. Następnie dodać mak, kokos, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie.
3. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 min. (złoty kolor)
Ciastka Delicje i 2 galaretki i gotowe. Ciasto bardzo dobre i wcale nie takie pracochłonne a jaki efekt.
Polecam, spróbujcie również DESERU:
Na deser potrzeba 3 serki homogenizowane po 150 g, 3 galaretki w różnych smakach, owoce jak kto chce, żelatynę 3 łyżki rozpuszczonej w 1/4 szkl. wody gorącej.
Wykonanie: jeden serek miksujemy z 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej oraz dodajemy 2 łyżki galaretki rozpuszczonej w połowie zalecanej wody. Tak przygotowujemy kolejne warty deseru czyli:
1. serek
2. galaretka
3. serek
4. galaretka
5. serek
6. owoce
Pozdrawiam - Małgosia W.
A planowałam, że schudnę:), świetne "delicje", na wiosenną porę. Pozdrawiam:). Małgosia Z.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń