Łączna liczba wyświetleń

środa, 28 maja 2014

RÓŻNOŚCI...

wszystkiego po trochu...

1) ROZPOCZĘTY HAFCIK zobaczymy co z tego dalej będzie...


2) SERNIK CZARNO-BIAŁY  I KOKOSANKI



Wykonanie: ciasto kruche ciemne do sernika:
składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
5 żółtek
25 dag margaryny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Powyższe składniki na stolnicy połączyć i podzielić ciasto na 2 części następnie schłodzić w zamrażalniku.

Masa serowa:
1 kg sera zmielonego może być homogenizowany do sernika
3/4 szkl. cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki roztopionego masła
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser oraz pozostałe składniki., wszystko wymieszać.

Na blaszkę zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część ciasta, następnie równo wylać ser, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w temp. 180 - 200 stopni C przez 50 minut do godziny (najlepiej pilnować, każda z nas zna swój piekarnik najlepiej).
Sernik super i na pewno nie jedna gospodyni go zna a jeśli nie to warto spróbować.

KOKOSANKI:


 z sernika zostały mi białka a że nie lubię marnować jedzenia to pomyślałam o kokosankach.
Bardzo lubię te ciasteczka i nie są pracochłonne a jak szybko znikają :) przekonajcie się same.

składniki:
 8 białek
400 g cukru
400 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem na sztywno delikatnie dodać mąkę i wiórki. 
Układać ciasteczka (ja nakładam łyżeczką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiec na złoty kolor.
Pycha!!!!!!!!!!!!!!


Miłego dnia - Małgosia W.







2 komentarze:

  1. Fajny ten misiaczek na hafcie :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci kwitną irysy:), hafcik zapowiada się ciekawie, a słodkości...palce lizać:)). Pozdrawiam. Małgosia Z.:)

    OdpowiedzUsuń