Łączna liczba wyświetleń

sobota, 18 lipca 2015

SERNIK...

...na zimno.
Cały tydzień "chodził" za mną sernik. Nie zastanawiałam się za długo nad ciastem jakie zrobić na ten weekend a że temperatura 35 stopni C to padło, że sernik będzie a jakże ale na zimno (piekarnika nie włączam)  i oczywiście z wiśniami skoro sezon na nie :)


Sernik robi się bardzo prosto i potrzeba do niego:
paczka biszkoptów (zależy od wielkości blachy)
3 galaretki wiśniowe
2 łyżki żelatyny
1 kg sernika na sernik (wiaderko)
owoce (u mnie wiśnie :))

Biszkoptami wykładamy blaszkę lub tortownicę, następnie w mikserze mieszamy ser z rozpuszczoną i ostudzoną 1 galaretką w 400 ml wody gorącej i 2 łyżki żelatyny i wykładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki aż masa serowa zgęstnieje następnie wykładamy owoce i zalewamy przestudzonymi dwoma galaretkami rozpuszczonymi w  700 ml gorącej wody i do lodówki. Czekamy aż galaretka stężeje i gotowe.
Smacznego!!! :)

A teraz o kapryśnej pogodnie tego lata.
Od rana skwar i duchota, meteorolodzy ostrzegają przed burzami na Dolnym Śląsku no i przyszła, trwała zaledwie 10 minut, zanim zdążyłam wszystkie okna w domu pozamykać to już jej nie było a co pozostawiła po sobie?
oto parę zdjęć, które nie oddają widoku na żywo, wspomnę tylko, że jeszcze sypnęło na koniec gradem i tyle jej widzieliśmy i oby już nie wróciła...  








...i to by było na dziś tyle i zamiast siąść sobie do kawki i ciasta to biegnę do ogrodu wziąć się za sprzątanie liści niczym jesienią i połamane gałęzie zbierać.

Pozdrawiam i życzę miłego i spokojnego weekendu
Małgosia W.  

7 komentarzy:

  1. U nas upał bez burzy... cały czas leżę pod wentylatorem. Nic nas nie zmusi do robienia czegokolwiek - kawałek ciasta kupujemy, gdy mamy ochotę... nawet na obiad zamawialiśmy dziś pizzę z dostawą do domu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dziś obiadu nie robiłam, stwierdziliśmy z mężem, że za gorąco, wyjadaliśmy sałatki, które były w lodówce ze wczoraj... :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja muszę wypróbować Twój przepis ;) Wygląda przesmakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupnych biszkoptów to my raczej nie jemy... co kto lubi. Ale i bez nich można zrobić taki sernik. I bez sera z wiaderka - moja mama zawsze mieli zwykły, chudy, biały twaróg i z niego potrafi zrobić i sernik wiedeński, i taki na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można i tak jak Twoja mama robi na pewno też jest pyszny... ja podałam przepis jaki akurat teraz wybrałam ale przepisów na sernik na zimno jest wiele, do wyboru do koloru :) Pozdrawiam

      Usuń