...to ciasto na ten weekend.
Smerfuś jak sama nazwa wskazuje jest niebieskie a że sezon jadodowy to oczywiście z jagodami inne owoce jakoś nie pasują.
Proponuję i zapraszam.
A oto przepis:
Składniki:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500 ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych jagód (może być oczywiście więcej)
1 opakowanie cukru wanilinowego
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500 ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych jagód (może być oczywiście więcej)
1 opakowanie cukru wanilinowego
Wierzch:
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
osączone jagody
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
osączone jagody
WYKONANIE:
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta.
1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta.
2. Następnie do białek
dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać mikserem.
3. Do jajecznej masy dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
około 40-45 minut. do tak zwanego suchego patyczka.
5. Po wyjęciu z piekarnika
ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie wyjąć z blaszki i przekroić je w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Następnie wyjąć z blaszki i przekroić je w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
1. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wlać rozpuszczoną galaretkę np. na głęboki talerz i odstawić w chłodne miejsce do stężenia, gdy dobrze stężeje pokroić ją w kostkę.
1. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wlać rozpuszczoną galaretkę np. na głęboki talerz i odstawić w chłodne miejsce do stężenia, gdy dobrze stężeje pokroić ją w kostkę.
2. Pozostałe dwie galaretki
również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego
ostygnięcia.
3. Śmietankę kremówkę 500 ml
ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do
niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i szklankę jagód, wymieszać
łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać.
Na wierzchu położyć drugi
kawałek ciasta, lekko docisnąć.
Wierzch:
1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami.
1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami.
2. Jak ktoś ma ochotę to jeszcze na wierzchu można polać kolejną galaretką rozpuszczoną w 1 szl. wody.
Smacznego! :) u mnie chyba niedzielnej kawy nie doczeka :)
Pozdrawiam jagodowo-smerfowo
Małgosia W.
Gdyby tak ktoś nam upiekł... ;)
OdpowiedzUsuńWygląda oryginalnie, a smakuje pewnie wyśmienicie:). Pozdrawiam słonecznie:). Małgosia.
OdpowiedzUsuń