...gotowany i kardigan, a właściewie ciąg dalszy sweterka na chłodniejsze dni.
Dziś proponuję sernik gotowany bez pieczenia, robi się go dość szybko i jest naprawdę smaczny.
Ja osobiście uwielbiam serniki, jaki by nie był to dla mnie będzie pyszny...
zapraszam na przepis:
Sernik gotowany na herbatnikach:
·
1 kg mielonego sera (może być
z wiaderka*)
·
4 jajka
·
250 g masła (1 kostka)
·
1 opakowanie cukru
wanilinowego
·
1 szklanka cukru
·
2 budynie waniliowe lub
śmietankowe
·
3/4 szklanki mleka (200 ml)
·
ok. 450 g herbatników
·
polewa czekoladowa
·
wiórki kokosowe (lub płatki
migdałowe)
Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło, ser, cukier, cukier
wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy
masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na
małym ogniu nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby
pojawiły się grudki można krótko zmiksować. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24
cm wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę
masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i
wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników.
Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki
na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!!! :)
Dziś postanowiłam wrócić do mojego sweterka na chłodniejsze dni.
Zrobiło się chłodniej i na pewno takowy się przyda a i przy robótkowaniu nie jest tak gorąco. W upalne dni robiłam parę razy podchody aby troszkę drutami pomachać ale się nie dało, za bardzo grzał, tak więc zrezygnowałam z tych dodatkowych stopni ciepełka, ale teraz nie mam nic przeciwko gdy już czuć w powietrzu jesień aby sweterek pokazał co potrafi choć jest jeszcze na drutach.
Tył skończony, przody się robią, jeszcze tylko rękawy i można wieczorami na tarasie jeszcze posiedzieć...
Milutkiej niedzieli życzę i pozdrawiam - Małgosia W.
Znam smak tego sernika. Robię go warstwami na biszkopcie lub krakersach. Słoność krakersów idealnie balansuje słodycz masy serowej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Z krakersami muszę spróbować... ciekawe :)
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest naprawdę pyszny... :)
Usuń