Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 15 grudnia 2015

SCHAB...

...ZAWIJANY Z OWOCAMI jest to przepis na mięsko, które robię tylko z okazji świąt.
Myślę, że wiele z nas ma takie świąteczne przepisy. 
Chcę się z Wami podzielić jednym z nich może rozsmakujecie się w nim:

zdjęcie źródło


SKŁADNIKI:
1,2 kg schabu środkowego bez kości
sól, pieprz,
owoce suszone: morele i śliwki
jabłko (kwaskowe)
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
4 łyżki konfitury mnorelowej

WYKONANIE:
Schab opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozkroić na płat grubości ok. 2 cm, oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
Morele i śliwki dokładnie opłukać, zalać ciepłą wodą, pozostawić na 5 minut by napęczniały, jabłko obrać, pokroić na małe cząstki (wyciąć gnizada nasienne). Cząstki jabłek oraz namoczone i dokładnie osączone śliwki i morele rozłożyć równomiernie na przygotowanym płacie mięsa, oprószyć solą i pieprzem, posypać wiórkami masła, zwinąć w ścisłą roladę.


Roladę obwiązać bawełnianą nicią, ułożyć w brytfannie, posmarować olejem, piec ok. 1,5 godz. w 190 stopniach C, polewając wytwarzającym się sosem, 5 min. przed końcem pieczenia posmarować konfiturą morelową.
Smacznego!!!!

Pozdrawiam - Małgosia W.

1 komentarz:

  1. Ale pychota ! U nas pierwszy raz wypróbujemy przepis na "dojrzewający schab" Zobaczymy co z tego nam wyjdzie.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń