Sezon truskawkowy w pełni i u mnie nie może zabraknąć truskawek.
W kuchni zagościły się już na dobre. Troszkę udało mi się pomrozić, na zimowe wspomnienie lata będzie jak znalazł...
A dziś proponuję
KRUCHE CIASTO Z LEKKĄ, DELIKATNĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ Z TRUSKAWKAMI
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi
składnikami ciasta. Jeśli
ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody lub śmietany. Podzielić na 2 części –
około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażalnika. Tą czynność można
zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 36 x 24 cm (lub w podobnych wymiarach) wyłożyć
papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), (ja ciasto poskubałam bo było troszkę słabo zamrożone),
lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna
budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu
waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju
słonecznikowego
Dodatkowo:
500 g truskawek
cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest
wystudzony można zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych
obrotach. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując,
by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać
i układać gęsto truskawki. Na
wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta
Piec w
temperaturze 200 stopni C przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić,
oprószyć cukrem pudrem.
Pozdrawiam, życzę miłej niedzieli i
SMACZNEGO :)
Małgosia W.
Uwielbiam truskawki :)
OdpowiedzUsuń