Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 21 sierpnia 2016

BAJKA...

...to nazwa ciasta które umila nam niedzielny czas przy kawie. 


A oto przepis:

Składniki:



biszkopt:  3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, niecała łyżeczka proszku do pieczenia

krem karpatkowy: ja idę na łatwiznę i kupuję gotowy krem, gdzie potrzebuję tylko mleko i masło lub margarynę a resztę robię wg przepisu na opakowaniu.                      

warstwa wiśniowa:  500 ml dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ja zużyłam własne wiśnie ze słoika), 4 łyżki soku z pomarańczy, 4 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki gorącej wody

bita śmietana:  500 ml śmietanki 30%, 2 śmietan-fixy, 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:  podłużne biszkopty, wiórka kokosowe



Przygotowanie:

1) Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut.

2) Przygotowujemy krem karpatkowy a między czasie w garnku podgrzewamy dżem lub wiśnie bez pestek, z sokiem z pomarańczy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Studzimy. 

3) Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixami i cukrem pudrem. 

4) Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy tężejące wiśnie lub dżem. Na wiśniach rozsmarowujemy krem karpatkowy oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Ciasto gotowe wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)

Życzę miłej i słonecznej niedzieli, 
u mnie niestety pada od rana...


Pozdrawiam - Małgosia W.

3 komentarze:

  1. A my tradycyjnie kupiliśmy drożdżowe - bo szkoda nam czasu na pieczenie, wolimy go spędzać na innych zajęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie:) U mnie były wafle przełożone masą krówkową i dżemem wiśniowym własnej roboty:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie:) U mnie były wafle przełożone masą krówkową i dżemem wiśniowym własnej roboty:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń