...to ciasto, warstwowe, wymagające trochę czasu ale jest przepyszne i warto ten czas poświęcić. Przed nami długi weekend i może będziecie chciały osłodzić sobie i rodzince życie :) właśnie KUBANKĄ.
A oto przepis:
POTRZEBUJEMY
paczka herbatników kakaowych
paczka herbatników maślanych
1 słoiczek dżemu jagodowego (ja wykorzystałam z czarnej porzeczki)
kakao do oprószenia wierzchu
a dodatkowo jeszcze potrzebne nam będzie:
SKŁADNIKI I WYKONANIE - KAKAOWY BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1/3 szkl. mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
1/2 szkl. mocnego naparu z herbaty
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczja soku z cytryny
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier. Zmniejszamy obroty na średnie i dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy suche składniki i mieszamy bardzo delikatnie. Gotowe ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez ok. 30 minut a najlepiej kontrolować do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu nasączamy ponczem a niewielką ilość pozostawiamy do nasączenia herbatników.
SKŁADNIKI I WYKONANIE - KREM ŚMIETANKOWO-KAWOWY
500 ml śmietanki kremówki do ubijania 30 lu 36 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. gorącej wody
Śmietankę i serek prosto z lodówki miksujemy, aż będzie mocno gęsty. Dodajemy krem czekoladowy, kawę rozpuszczalną oraz cukier puder, jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na ciasto i układamy kakaowe herbatniki. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na herbatniki wykładamy dżem i przykrywamy herbatnikami maślanymi, które nasączamy ponczem który nam pozostał najlepiej za pomocą pędzelka silikonowego.
SKŁADNIKI I WYKONANIE - KREM ŚMIETANKOWY
400 ml śmietanki kremówki do ubijania 30 lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. gorącej wody
Śmietanę ubijamyt na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO :)
Życzę miłego długiego weekendu
Małgosia W.