Będąc w Pieninach kosztowałam pierogów ze szpinakiem i łososiem,
bardzo lubię na wyjazdach spróbować nowych smaków, choć szpinak i łosoś jest w mojej kuchni dość często to mimo to pierogi mnie urzekły. Postanowiłam spróbować zrobić je na obiad, według własnych proporcji szpinaku i ryby, choć pierogów dawno, bardzo dawno nie robiłam to pisząc nieskromnie były PYSZNE :). Dlatego chcę się z Wami podzielić przepisem, może spróbujecie je zrobić i jestem ciekawa czy Wam tak samo zasmakują... :)
Przepis na pierogowe ciasto nie będę podawać, każda gospodyni potrafi je zrobić nie ma w tym nic trudnego a poza tym są dwie szkoły: jedne panie robią bez jajka a inne z jajkiem. Ja osobiście robię z mąki, bardzo ciepłej wody, troszkę oleju oraz szczypta soli.
Ciasto gotowe, wycinamy kółeczka i nakładamy farsz...
Na farsz zużyłam:
1 paczkę szpinaku (0,450 g) który odparowałam i doprawiłam pieprzem, solą oraz 3 ząbki czosnku (można dodać więcej lub mniej zależy jak kto lubi)...
...łosoś u mnie paczka 0,406 g, rybkę obsmażyłam z każdej strony, usunęłam skórę i troszkę pokroiłam na mniejsze kawałki a następnie dodałam do szpinaku.
Wszystko wymieszałam aby się ładnie połączyło, jeszcze doprawiłam wg uznania i farsz mamy gotowy.
Teraz tylko polepić pierogi, gotujemy i na talerz.
U mnie wyszło 43 szt. i byłoby więcej gdyby nie podjadanie farszu przez wnuki - łakomczuchy :) ale to cieszy, bo wiem, że smakuje i dzieciaki jedzą wszystko bez wybrzydzania.
Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, pierogi zniknęły w oka mgnieniu. Moja synowa, która nie lubi szpinaku i nigdy nie próbuje to była nimi zachwycona. Zdjęcie gotowych pierogów na talerzu ledwo udało mi się zrobić bez upiększania (ostatni talerz, który zatrzymałam w biegu do upamiętnienia). :)
Smacznego !!!!
Pozdrawiam - Małgosia W.
Zapowiadają się smacznie:)))chętnie wypróbujemy:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWypróbujcie i czekam na informację jak smakowały :) Pozdrawiam :)
Usuń