Łączna liczba wyświetleń

sobota, 26 sierpnia 2017

ZE ŚLIWKAMI

Czas na śliwki a zatem dziś u mnie śliwkowo ;) ciasto ze śliwkami a na obiad knedle oczywiście ze śliwkami. Tak to już u mnie jest, jak jest sezon to wykorzystuję go na całego aż do znudzenia. Aby Was nie zanudzić to zapraszam na przepis na ciasto, które zawsze się udaje, a owoce można zmienić według własnego smaku, pory roku i ochoty :)


Potrzebujemy: 
2 jajka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, owoce np. śliwki i cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Jajka, margarynę (wyciągnąć wcześniej z lodówki aby zmiękła)  i cukier zmiksować na puszystą masę. 
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i dodać cukier waniliowy. Wszystkie składniki ładnie połączyć. 
Wlać ciasto do tortownicy. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce. 
Piec od 35 minut do 45 w temp. 200 stopni C (sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Na dużą blachę podwoić składniki :)
Gotowe - smacznego - można łasuchować :) !!!


Na zdjęciu obok ciasta na paterze są jeszcze babeczki "kopiec kreta" ale to już z gotowej wersji tzw. pudełka, stało w szafce już od jakiegoś czasu aż się doczekało.



Obiad knedle ...



Przepisu na knedle nie będę podawać bo robię je tak jak kopytka tylko w kształcie kuli, no powiedzmy coś pomiędzyt kulką a owalem :) ze śliwką w środku :). 
Uwielbiam takie słodkie obiady, a Wy?



Może komuś podpowiedziałam co na obiad?
Miłego weekendu życzę
Małgosia W.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam śliwki w każdym wydaniu, pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam śliwki choć kojarzą mi się z końcem lata :( Pozdrawiam :)

      Usuń