Dzień jak co dzień... moje hobby oraz szarość dnia codziennego.
Łączna liczba wyświetleń
poniedziałek, 24 marca 2025
INSPIRACJE - KARDIGANY
piątek, 21 marca 2025
CIASTO JABŁKOWO-BUDYNIOWE
Witajcie, witajcie
Tak jak obiecałam w poniedziałek, dziś proponuję na weekend ciasto jabłkowo-budyniowe.
CIASTO - składniki:
25 dag margaryny
1 szkl. cukru
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mąki
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części.
MASA BUDYNIOWA - SKŁADNIKI:
1 l mleka,
3 łyżki cukru
3 budynie śmietankowe lub wanilinowe
Z podanych składników ugotować budyń.
JABŁKA ok. 1 kg (można skorygować +/- wszystko zależy czy w cząstki kroicie, czy ścieracie na tarce, jaka duża blacha itp.)
Ostatni etap:
wykładamy na blaszkę (u mnie 20 x 30):
jedną część ciasta ,
jabłka (ja pokroiłam na kawałki, można zetrzeć i podsmażyć),
budyń jeszcze ciepły
przykrywamy drugą częścią ciasta.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru (200 stopni C ok. 45 minut) należy sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.
poniedziałek, 17 marca 2025
MOJE PIERWSZE SKARPETKI :)
Moim postanowieniem na ten rok było nauczyć się dziergać skarpetki :0) i mam, moje pierwsze :) z błędami, z niedociągnięciami ale SĄ i jestem bardzo, bardzo zadowolona, że mi się udało.
Te pierwsze przeznaczyłam do spania aby cieplutko było a na drutach już są następne bardziej udane.
Już wiem gdzie zrobiłam błędy... te będą kolorowe, takie wiosenne i coraz bardziej podoba mi się dzierganie skarpetek, chyba dopadła mnie "skarpetkoza" :) zobaczymy kiedy odpuści :)piątek, 7 marca 2025
CYNAMONOWE BUŁECZKI
Witajcie, witajcie...
Pokrojone ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C z funkcją pieczenia góra - dół i pieczemy 30-40 minut, najlepiej pilnować do tzw. zarumienienia się.
Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub cieszyć się i kosztować bez upiększania.





















