Witajcie, witajcie :)
Przed nami weekend, dziś chciałam zaproponować rogaliki, bez cukru, jedyną słodyczą jest posypka z cukru pudru.

Na CIASTO potrzebujemy tylko czterech składników, a mianowicie:
kostka drożdży świeżych (100 g)
1/2 szklanki śmietany 18%
0,5 kg mąki krupczatki
250 g zimnego masła
do NADZIENIA: powidła, marmolada, dżem co kto lubi lub ma w kuchennej szafce :)
Łączymy składniki oprócz śmietany, ją dodajemy na koniec i zagniatamy ciasto, ja osobiście ułatwiam sobie życie i biorę do pomocy robot kuchennym, kto ma termomix to można jak najbardziej z niego skorzystać.
Uwaga: wszystkie składniki powinny być zimne.
Ciasto uformowane w kulkę układamy na mokrej ściereczce, końce zawiązujemy i wkładamy go garnka z zimną wodą. Czekamy aż ciasto wypłynie. U mnie była to godzina.
Nie pytajcie mnie co daje takie moczenie ciasta bo nie wiem, ale ciekawe doświadczenie w kuchni i zabawa przednia, zwłaszcza gdy czekacie aż ciasto wypłynie.
Pływające ciasto wyciągamy z wody i ściereczki, wyrabiamy chwilkę aby było sprężyste i wałkujemy formując koło. Dzielimy na mniejsze porcje i kroimy jak pizzę na trójkątne kawałki. Układamy dżem, marmoladę, zwijamy i do piekarnika.
Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 30 minut, najlepiej sprawdzać aż się zarumienią.
Polecam serdecznie :)
SMACZNEGO i życzę miłego weekendu :)
Małgosia W.