Oto on ciasto jak na kopytka a farsz co kto lubi
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (nie zawsze daje)
- 2 jaja
- szczypta soli
Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę lub ugniatam tłuczkiem. Następnie ziemniaki łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i wyrabiam ciasto.
Odrywam porcje ciasta i formuję kotlety, ja staram się robić wielkości swojej dłoni. Nacinam bok kotleta i faszeruje wg uznania dziś pieczarki.
Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąka pszenną .
Polecam z jajkiem sadzonym i surówką.
Smacznego!!! - Pozdrawiam Małgosia W.
na pewno smaczne, szkoda, ze moi chłopcy tacy tradycjonaliści...
OdpowiedzUsuń