Łączna liczba wyświetleń

piątek, 24 października 2025

SZYBKI DESER - ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ

 
Witajcie, witajcie:)

Mamy jesień a jak jesień to koniecznie coś słodkiego ze śliwkami. 

Na dworze zrobiło się szaro-buro aż chce się czymś dobrym życie osłodzić aby nie popaść w depresję.  

Dziś proponuję jeden z moich ulubionych deserów a mianowicie ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ. 

Przepis na pewno większości z Was znany, ale co tam, przypomnę bo warto :).



Potrzebujemy:

śliwki 
kostka masła
ok. 1 szklanki cukru
ok. 2 szklanki mąki pszennej 


Śliwki myjemy, obrywamy  ogonki i wyjmujemy pestki, kroimy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym, można wysmarować naczynie masłem.
U mnie są to miseczki do zapiekanek :)


Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą miksera lub ręcznie.
Ciasto wyrabiamy tak długo aż składniki się połączą w kruche ciasto.


Na przygotowane śliwki wyłóż kruszonkę i delikatnie dociśnij do owoców.

Przygotuj piekarnik 190 stopni C góra/dół, środkowa półka.
Pieczemy 45 minut, ale warto pilnować czyli do tzw. zarumienienia się ciasta.


Śliweczki można zjeść przestudzone ale bardzo dobrze smakują gorące z gałką lodów waniliowych :0)

Polecam i życzę SMACZNEGO :)

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu
Małgosia W.






 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz