...takie ciasto proponuję na jutrzejszy dzień, DZIEŃ ZAKOCHANYCH.
Ciasto szybkie, smaczne i zaskakujące ma składniki.
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
1 i 1/3 szkl. cukru (ja użyłam 1 szkl.)
3 jajka
1 1/3 szkl. oleju
2 szkl. mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
300 ml. śmietany 30%
2 śmietan-fixy
cukier wanilinowy
owoce granata do ozdoby lub
żurawiny
Wykonanie:
Rozmrażamy
szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej
mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy
dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do
"suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć
nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Następnie po upieczeniu ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z
cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na
ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata
lub żurawiny leciutko dociskając je dłonią.
Do zrobienia ciasta użyłam tortownicy 25 cm. Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta :)
Do zrobienia ciasta użyłam tortownicy 25 cm. Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24x35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do 1,5 godziny. Będzie z tego pełna blacha pysznego ciasta :)
Gotowe, naprawdę fajne i zaskakujące ciasto. Warto spróbować i zaskoczyć ukochaną osobę.
Smacznego :)))
Pozdrawiam serdecznie i słodko - Małgosia W.
Coś dla tych co nie lubią szpinaku:)).Pozdrawiam cieplutko i mroźnie:). Małgosia.
OdpowiedzUsuń