Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 8 grudnia 2014

PYCHOTKA...

ciasto które gościło  u mnie w tą niedzielę. Polecam, robi się szybko i również szybko znika z blaszki.
A oto przepis:
składniki na ciasto:
20 dag margaryny
40 dag mąki
10 dag cukru
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku (ja dałam sody oczyszczonej)
1-2 słoiki powideł śliwkowych

Wykonanie:
1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto.
2. Podzielić na 2 części, można na 3 jak ktoś lubi cieńsze placki.
3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na blaszce.
4. Białka ubić z cukrem na piane.
5. Rozwałkowane ciasta posmarować powidłami i wyłożyć ubitą pianę.
6. Można posypać pokrojonymi orzechami.
7. Piec w temp. 200 stopni C przez 30-40 min. (pilnować)
8. Po upieczeniu przełożyć masą budyniową. Ja idę na łatwiznę i zawsze robię masę gotową "karpatka" Delekta ale można innej firmy lub zrobić samemu a oto przepis:

składniki na masę:
25 dag masła
1/2 l mleka
5 żółtek
20 dag cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
 wykonanie: 
1. ugotować budyń i schłodzić
2. masło utrzeć
3. do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.


W ostatnim poście pokazałam kwiatuszki które robiłam na szydełku z czarnego kordonka a które wykorzystałam do wykończenia swetra. Sweterek uszyłam już jakiś czas temu i jak to u mnie bywa wszystko musi nabrać mocy urzędowej, tak więc leżał sobie nie skończony aż mnie naszło aby go wykończyć kwiatuszkami. Przód swetra jest gładki natomiast tył zdobią owe kwiaty.
Mistrzostwo świata to to nie jest ale i ja nie jestem krawcową, sama się uczę i pewnie wiele błędów popełniam ale jak dla mnie to może być.

Pozdrawiam - Małgosia W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz