...to nazwa ciasta które umila nam niedzielny czas przy kawie.
A oto przepis:
Składniki:
biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, niecała łyżeczka proszku do
pieczenia
krem karpatkowy: ja idę na łatwiznę i kupuję gotowy krem, gdzie potrzebuję tylko mleko i masło lub margarynę a resztę robię wg przepisu na opakowaniu.
warstwa wiśniowa: 500 ml dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ja zużyłam własne wiśnie ze słoika), 4 łyżki soku z pomarańczy, 4 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki gorącej wody
bita śmietana: 500 ml śmietanki 30%, 2 śmietan-fixy, 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo: podłużne biszkopty, wiórka kokosowe
Przygotowanie:
1) Jajka wbijamy do miski i
ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do
pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25
minut.
2) Przygotowujemy krem
karpatkowy a między czasie w garnku podgrzewamy
dżem lub wiśnie bez pestek, z sokiem z pomarańczy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej
wodzie i mieszamy z dżemem. Studzimy.
3) Śmietankę ubijamy na sztywno z
śmietan-fixami i cukrem pudrem.
4) Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy tężejące wiśnie lub dżem. Na wiśniach rozsmarowujemy krem karpatkowy
oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami
kokosowymi.
Ciasto gotowe wkładamy do lodówki,
najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Życzę miłej i słonecznej niedzieli,
Pozdrawiam - Małgosia W.
A my tradycyjnie kupiliśmy drożdżowe - bo szkoda nam czasu na pieczenie, wolimy go spędzać na innych zajęciach :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:) U mnie były wafle przełożone masą krówkową i dżemem wiśniowym własnej roboty:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:) U mnie były wafle przełożone masą krówkową i dżemem wiśniowym własnej roboty:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń