Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 5 lutego 2017

BLOK CZEKOLADOWY

Wracam pamięcią do czasów dzieciństwa kiedy to czekolada była na kartki a w sklepach wyroby czekoladopodobne. Wtedy to poznałam BLOK CZEKOLADOWY, czasem mama raczyła nas takim oto deserem. Dziś i ja uraczyłam moją rodzinkę przypominając sobie zapomniane słodkości.


Wykonanie - dziecinnie proste. Potrzebujemy...
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao
250 g masła, margaryny lub masła roślinnego
2 szklanki mleka w proszku
dla urozmaicenia proponuję dodatki:
herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce mogą być wiórki kokosowe i co kto lubi :)
i zabieramy się do wykonania...
Na małym palniku podgrzewmy margarynę (masło) a następnie dodajemy mleko, cukier i kakao aż składniki się połączą (nie doprowadzić do zagotowania). 
Ściągamy garnek miksując lub szybko mieszając trzepaczką i dodawć stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy (szybko gęstnieje). Gdy masa zrobi się gęstawa dodajemy nasze dodatki (u mnie tym razem herbatniki i rodzynki) i mieszamy.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam gotowej foremki do pasztetu), 


wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin (najlepiej na noc).


Gotowy blok można polać polewą i kroić na nieduże kawałki.


Uwaga! słodki ale raz się żyje i warty jest grzechu :)
Smacznego :)
Pozdrawiam - Małgosia W.

10 komentarzy:

  1. Małgosiu, ja też taki robię:) Przepis oczywoście jeszcze z dzieciństwa. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie, że smaki z dzieciństwa są z nami :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wracają wspomnienia, blok i szyszki z prażonego ryżu. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siostra zrobiła go na niedzielę jest przepyszny, w poniedziałek zaniosła do pracy zrobił furorę, pozdrawiam Ania

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakował :)

      Usuń
  3. Uwielbiam blok, robię go na każde święta, moja cała rodzina uwielbia ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też jest uwielbiany choć bardzo słodki, ale co tam raz się żyje... :)

      Usuń