Łączna liczba wyświetleń

sobota, 19 października 2024

PIERNIK Z POMIDORÓW

 PIERNIK Z POMIDORÓW 

to moje ostatnie odkrycie ciasta które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, ale od teraz będę robić go częściej bo potrzeba  tylko 15 minut na przygotowanie plus pieczenie. 


A zatem POTRZEBUJEMY:


2,5 szkl. mąki pszennej

puszka pomidorów (u mnie krojone)

1 dojrzały banan (obrany i rozgnieciony)

0,5 szkl. cukru

100 g powideł śliwkowych lub innego dżemu, dobrze aby był kwaskowy 

1/2 szkl. oleju

4 łyżeczki przyprawy do piernika 

(można dać mniej, jeżeli nie lubisz tak bardzo korzennego smaku)

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krok 1.

Wymieszaj wszystkie sypie składniki


Krok 2.

Połącz ze sobą wszystkie mokre składniki


Krok 3.

Połącz ze sobą krok 1 i krok 2. 

Nie musisz używać miksera, wystarczy, że pomieszasz wszystko łyżką aż do połączenia się składników. 

Ciasto będzie dość gęste ale takie ma być.


Krok 4.

Przygotuj keksówkę (11 x 30) posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.


Teraz wystarczy przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika. 
Środkowa półka, grzanie góra dół 190 - 200 stopni C (znasz swój piekarnik)
Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

 Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. 
Pięknie wyrasta, jest wilgotne i puszyste. Myślę, że można przekroić po długości i przełożyć dżemem będzie jeszcze pyszniejsze... :)

Polecam spróbować, szybkie, nieskomplikowane ciasto na każdą niedzielę, nie tylko na święta :)

SMACZNEGO :)

Pozdrawiam - Małgosia W.
miłego łasuchowania :)



1 komentarz:

  1. Takiego piernika to nie znam, apetycznie wygląda, pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń