ciasto proponuję na ten weekend.
Mamy lato, sezon wiśni, porzeczek i innych owoców tak więc trzeba się nimi nacieszyć.
Oto przepis. Ciasto nazywa się
SKUBANIEC
Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. + 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik gęstego dżemu (to propozycja na zimę) a latem świeże owoce wg upodobania.
U mnie było to połączenie wiśni i czerwonych porzeczek.
Jak widać na powyższym zdjęciu miałam pomocnicę...
...do drylowania wiśni...
...i podjadania porzeczek...
Wykonanie:
Zimne masło lub margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto gdyby się nie chciało połączyć to można dodać łyżkę śmietany.
Podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao.
Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2/3 szkl. cukru.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno blachy lub rozwałkować i przenieść na blachę (ja zawsze robię dziurki widelcem i podpiekam przez 10 minut). Posmarować dżemem lub wyłożyć owoce. Na to zetrzeć ciemną część ciast i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią jasną kulkę.
(Ja ostatnio coś sobie źle podzieliłam i miałam za mało ciemnego ciasta, tak więc wyłożyłam ciasto owoce piana i ciasto jasne z ciemnym też było dobre.)
Piec około 40-50 minut w temp. 180 stopni C.
Kroić po całkowitym ostygnięciu jak wytrzymacie.
Smacznego :)
Pozdrawiam słodko i miłego weekendu życzę
Małgosia W.
Zdecydowanie wolę kupić niż robić :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to sama przyjemność urzędowanie w kuchni jeszcze z taką pomocnicą :)
OdpowiedzUsuńDla mnie kuchnia to kara. Ja do swojej czasem tylko wchodzę zrobić kawę. Wolę mieć więcej czasu na hobby, niż go tracić w kuchni.
Usuń