Łączna liczba wyświetleń

piątek, 17 lipca 2015

WIŚNIOWO-PORZECZKOWE...

ciasto proponuję na ten weekend.


Mamy lato, sezon wiśni, porzeczek i innych owoców tak więc trzeba się nimi nacieszyć.


Oto przepis. Ciasto nazywa się

SKUBANIEC

Składniki:
- 200 g masła lub margaryny
- 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl. + 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik gęstego dżemu (to propozycja na zimę) a latem świeże owoce wg upodobania.

 

U mnie było to połączenie wiśni i czerwonych porzeczek.
Jak widać na powyższym zdjęciu miałam pomocnicę...


...do drylowania wiśni...


...i podjadania porzeczek...


Wykonanie:
Zimne masło lub margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto gdyby się nie chciało połączyć to można dodać łyżkę śmietany.
Podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. 
Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2/3 szkl. cukru.

Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno blachy lub rozwałkować i przenieść na blachę (ja zawsze robię dziurki widelcem i podpiekam przez 10 minut). Posmarować dżemem lub wyłożyć owoce. Na to zetrzeć ciemną część ciast i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią jasną kulkę. 
(Ja ostatnio coś sobie źle podzieliłam i miałam za mało ciemnego ciasta, tak więc wyłożyłam ciasto owoce piana i ciasto jasne z ciemnym też było dobre.)
Piec około 40-50 minut w temp. 180 stopni C.
Kroić po całkowitym ostygnięciu jak wytrzymacie. 


Smacznego :)


Pozdrawiam słodko i miłego weekendu życzę
Małgosia W.

3 komentarze:

  1. Zdecydowanie wolę kupić niż robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie to sama przyjemność urzędowanie w kuchni jeszcze z taką pomocnicą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie kuchnia to kara. Ja do swojej czasem tylko wchodzę zrobić kawę. Wolę mieć więcej czasu na hobby, niż go tracić w kuchni.

      Usuń