Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 sierpnia 2015

SMERFUŚ...

...to ciasto na ten weekend.
Smerfuś jak sama nazwa wskazuje jest niebieskie a że sezon jadodowy to oczywiście z jagodami inne owoce jakoś nie pasują. 
Proponuję i zapraszam.


A oto przepis:

Składniki:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szkl. mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500 ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych jagód (może być oczywiście więcej)
1 opakowanie cukru wanilinowego 

Wierzch:
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
osączone jagody

WYKONANIE:
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta.
2. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać mikserem.
3. Do jajecznej masy dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. do tak zwanego suchego patyczka.
5.  Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie wyjąć z blaszki i przekroić je w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
1. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wlać rozpuszczoną galaretkę np. na głęboki talerz i odstawić w chłodne miejsce do stężenia, gdy dobrze stężeje pokroić ją w kostkę.


2. Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Śmietankę kremówkę 500 ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. 
Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć.
Wierzch:
1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami.
2. Jak ktoś ma ochotę to jeszcze na wierzchu można polać kolejną galaretką rozpuszczoną w 1 szl. wody.
Smacznego! :) u mnie chyba niedzielnej kawy nie doczeka :)
Pozdrawiam jagodowo-smerfowo 
Małgosia W.

2 komentarze:

  1. Gdyby tak ktoś nam upiekł... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda oryginalnie, a smakuje pewnie wyśmienicie:). Pozdrawiam słonecznie:). Małgosia.

    OdpowiedzUsuń