Na koniec września pobawiłam się jeszcze w przetwory.
Jakiś czas temu robiłam buraczki z papryką na zimę, później zapomniałam o tym przepisie mimo iż bardzo dobre. Porządkując stare przepisy wypadła mi katka z przepisem na nie, jakby się upominała aby się nią zainteresować, ot taka magia i stwierdziłam czemu nie :), choć przetworów robię już dużo mniej niż kiedyś to chętnie w piwnicy je zobaczę. I dziś tak na koniec września podzielę się z Wami tym przepisem, myślę, że nie jest za późno aby spróbować je zrobić i mieć gotową surówkę na obiad.
POTRZEBUJEMY
6 kg buraków surowych
10 szt. cebul
10 szt. dużych papryk
1 szkl. oleju
1 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
pieprz (do smaku)
Buraki gotujemy, obieramy...
...i ścieramy na dużych oczkach.
Jak mamy pomocnika to praca idzie szybciej i pewnie będą bardziej smakować :), pomoc bezcenna :).
Cebulę, paprykę kroimy w kostkę lub jak kto lubi. Łączymy z buraczkami i dodajemy olej, ocet, cukier, sól, pieprz, mieszamy i pozostawiamy na chwilkę aż puści sok. Gotujemy godzinę w słoikach, ja zrobiłam troszkę na odwrót. Gotowałam w garnku i gorące wkładałam do słoików, zakręcałam na gorąco, stawiałam na pokrywce a odwracam jak ostygną i gotowe.
Teraz tylko cieszyć się gotową surówką a dziś jest ten dzień gdy nie pomyślałam o surówce do obiadu i taki zapas w piwnicy jest zbawieniem, po sklepach biegać nie będę w niedzielę bo mi się najzwyczajniej w świcie nie chce, łatwiej jest zejść do piwnicy :).
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli - Małgosia W.
Fajny przepis:))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBuraczki bardzo dobre... :) Pozdrawiam :)
UsuńNajchętniej przygotowuję na zimę właśnie przetwory z buraków. Znikają bardzo szybko. Najczęściej to buraki z chrzanem lub tylko z dodatkiem soli. Z papryką również parę lat temu przygotowałam i pamiętam, że były bardzo smaczne. Twój przepis zapisuję i być może w tygodniu zapełnię słoiki takimi właśnie buraczkami:)
OdpowiedzUsuńMiałam w planach zrobić buraczki takie uniwersalne aby były do "wszystkiego" ale skończyło się na gotowej sałatce i też jestem zadowolona. Pozdrawiam :)
UsuńŚwietny przepis decydowanie do wypróbowania, pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńZostałam wierna tym buraczkom od pierwszego wypróbowania :) Pozdrawiam :)
UsuńBuraczki z papryką jadłam, są faktycznie pyszne, ale sama nigdy ich nie robiłam. Może jeszcze w tym sezonie uda mi się zrobić. Na razie na tapecie cukinia i jabłka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Pyszne, pyszne i godne zrobienia... na zimowe obiady lub na szybką surówkę jak znalazł :) Pozdrawiam :)
Usuń