Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 20 grudnia 2021

DROŻDŻOWE BUŁECZKI

 Dziś tuż przed świętami chciałabym podać Wam przepis na DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z TWAROGIEM, są przepyszne. Robiłam je pierwszy raz i przepadłam.

Przepis pochodzi z instagrama od gotuj_z_izabel, koniecznie musicie tam zajrzeć, przepisów, gotowania i inspiracji co niemiara.

Wykonanie:

ROZCZYN: W 1/2 szkl. ciepłego mleka rozpuścić należy 2 łyżki cukru i 100 g masła, gdy mleko będzie jeszcze ciepłe dodajemy 35 g świeżych drożdży lub 2 łyżki instant. Wymieszać dokładnie i zostawić na kilka minut. 

Następnie do dużej misy wsypać 500 g mąki przesianej, 2 łyżki cukru i 2 jajka oraz 1 opakowanie cukru z wanilią, mieszamy i dodajemy gotowy rozczyn drożdżowy.

Wyrobić dobrze ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny)


Gdy ciasto już nam wyrośnie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy je, kroimy na prostokąty i wykładamy nadzienie. Ciasto z nadzieniem składamy na pół i lekko przekręcamy bułeczki. 


Odczekać jeszcze 15 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (termoobieg).


NADZIENIE: 400 g twarogu, 5 łyżek cukru i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać i gotowe.

Myślę, że można zamiast twarogu dać masę makową, marmoladę owocową, owoce lub nutelle. Będzie pysznie. Polecam spróbować :)

Ja swoje bułeczki polałam czekoladą, myslę, że pyszne też będą z lukrem.

Nie wyglądają idealnie jak z cukierni ale są PYSZNE :)

Pozdrawiam - Małgosia W.


2 komentarze:

  1. Oj.. Aż ślinka leci :) Przed świętami już nie zdążę ale w tygodniu poświątecznym na pewno wypróbuje przepis i to właśnie z serem i polewa czekoladową. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń