Dziś tuż przed świętami chciałabym podać Wam przepis na DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z TWAROGIEM, są przepyszne. Robiłam je pierwszy raz i przepadłam.
Przepis pochodzi z instagrama od gotuj_z_izabel, koniecznie musicie tam zajrzeć, przepisów, gotowania i inspiracji co niemiara.
Wykonanie:
ROZCZYN: W 1/2 szkl. ciepłego mleka rozpuścić należy 2 łyżki cukru i 100 g masła, gdy mleko będzie jeszcze ciepłe dodajemy 35 g świeżych drożdży lub 2 łyżki instant. Wymieszać dokładnie i zostawić na kilka minut.
Następnie do dużej misy wsypać 500 g mąki przesianej, 2 łyżki cukru i 2 jajka oraz 1 opakowanie cukru z wanilią, mieszamy i dodajemy gotowy rozczyn drożdżowy.
Wyrobić dobrze ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny)
Myślę, że można zamiast twarogu dać masę makową, marmoladę owocową, owoce lub nutelle. Będzie pysznie. Polecam spróbować :)
Ja swoje bułeczki polałam czekoladą, myslę, że pyszne też będą z lukrem.
Nie wyglądają idealnie jak z cukierni ale są PYSZNE :)
Pozdrawiam - Małgosia W.
Oj.. Aż ślinka leci :) Przed świętami już nie zdążę ale w tygodniu poświątecznym na pewno wypróbuje przepis i to właśnie z serem i polewa czekoladową. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSą pyszne :) Pozdrawiam
Usuń