Łączna liczba wyświetleń

środa, 21 lutego 2024

BLOK CZEKOLADOWY - SMAK DZIECIŃSTWA


 Ostatnio często wracają do mnie smaki dzieciństwa... 

i tak w zeszycie z przepisami znalazłam BLOK CZEKOLADOWY. Dzieciństwo moje przypadło na czasy kiedy czekolada była na kartki i trzeba było sobie jakoś radzić. Łasuchem jestem od dziecka i pamiętam jak robiłam kogel-mogel dodając kakao aby mieć choć namiastkę słodkości. Mam nadzieję, że komuś przypomnę a kto nie zna to proponuję zrobić...

SKŁADNIKI:

mleko w proszku 3 szkl.

masło 1 kostka

kakao 3 łyżki 

1/2 szkl. cukru

1/2 szkl. mleka

opcjonalnie:

kokos, rodzynki, herbatniki, orzechy co kto ma i co kto lubi...

 masło rozpuszczamy w garnku dodajemy cukier, mleko i kakao, pomalutku mieszamy i pilnujemy aby się nie zagotowało, następnie dodajemy mleko w proszku, bakalie, kokos i co tam chcecie i co macie. 

Mieszamy a gdy już  składniki są połączone to przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia i na kilka godzin do lodówki do schłodzenia min. 6 godzin, ja odłożyłam na całą noc.

 I gotowe, rano do kawy jak znalazł :) 
zdjęć z kawą brak, słodkości zostały zjedzone zanim zdążyłam sfotografować :).

Przepis na BLOK CZEKOLADOWY podawałam już w 2017 r. ale komu chce się cofać tak daleko wstecz... :)

Pozdrawiam - Małgosia W.




3 komentarze:

  1. Wróciły wspomnienia chyba muszę zrobić ten blok, dziękuję za przypomnienie przepisu, pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie :) fajnie się wsponina :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Zrobiłam na Dzień Kobiet do pracy, wszystkim blok bardzo smakował, pozdrawiam Ania

      Usuń