
na DOMOWY SMALEC do chleba. Szybkie zakupy i do roboty:
Skład:
500 g świeżej słoniny
250 g łopatki lub karkówki
2 cebule
mielony pieprz
4-5 ząbków czosnku

1. Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zmielić w maszynce.Wrzucić do rondla. Wlać szklankę wody.

Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przeźroczyste.
2. Mięso opłukać i starannie osączyć. Pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do roztopionego tłuszczu. Smażyć godzinę od czasu do czasu mieszając.

3. Cebulę obrać, umyć, osączyć, drobno posiekać. Dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem. Gdy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z ognia. Do smalcu dodać pieprz i posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać.

Smalec przelać do naczynia. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce i GOTOWE.

SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz