Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 24 stycznia 2011

NASZŁO MNIE...


na DOMOWY SMALEC do chleba. Szybkie zakupy i do roboty:

Skład:
500 g świeżej słoniny
250 g łopatki lub karkówki
2 cebule
mielony pieprz
4-5 ząbków czosnku


1. Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zmielić w maszynce.Wrzucić do rondla. Wlać szklankę wody.


Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przeźroczyste.

2. Mięso opłukać i starannie osączyć. Pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do roztopionego tłuszczu. Smażyć godzinę od czasu do czasu mieszając.


3. Cebulę obrać, umyć, osączyć, drobno posiekać. Dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem. Gdy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z ognia. Do smalcu dodać pieprz i posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać.



Smalec przelać do naczynia. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce i GOTOWE.

Warto poświęcić trochę czasu a ile przyjemności.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz