na DOMOWY SMALEC do chleba. Szybkie zakupy i do roboty:
Skład:
500 g świeżej słoniny
250 g łopatki lub karkówki
2 cebule
mielony pieprz
4-5 ząbków czosnku
1. Słoninę pokroić w drobną kostkę lub zmielić w maszynce.Wrzucić do rondla. Wlać szklankę wody.
Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przeźroczyste.
2. Mięso opłukać i starannie osączyć. Pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do roztopionego tłuszczu. Smażyć godzinę od czasu do czasu mieszając.
3. Cebulę obrać, umyć, osączyć, drobno posiekać. Dodać do naczynia z mięsem i tłuszczem. Gdy cebula nabierze złotawego koloru, garnek ze smalcem odstawić z ognia. Do smalcu dodać pieprz i posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszać.
Smalec przelać do naczynia. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce i GOTOWE.
Warto poświęcić trochę czasu a ile przyjemności.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz