Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 16 stycznia 2011

ROGALIKI DROŻDŻOWE


proponuję na niedziele popołudnie.

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
1 niepełna szkl. cukru
4 szt. jaja
0,5 kostki masła lub margaryny
cukier waniliowy
0,5 kostki świeżych drożdży
1 niepełna szkl. mleka (letnie)
szczypta soli
dżem

1. Przesiać mąkę do miski, dodać sól, przemieszać. W kubeczku rozrobić drożdże z mlekiem i łyżką cukru. W tym czasie roztopić masło i lekko przestudzić (jak będzie gorące, sparzy drożdże).

2. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, masło, 2 całe jajka i 2 żółtka oraz rozczyn drożdży.
Energicznie wyrobić, najlepiej przez rozciąganie. (Ja sobie życie ułatwiłam ciasto za mnie wyrobił mikser.)

3. Przykryć ciasto do
wyrośnięcia, aby przynajmniej podwoiło swoja objętość. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotować stolnicę, wałek i mąkę do podsypywania.

4. Z ciasta wydzielać części mniej więcej wielkości damskiej pięści. Rozwałkowywać na kształt koła, dzielić na 6 lub 8 części, jak pizzę. W każdy trójkącik kłaść marmoladę i zwijać do środka. Każdy surowy rogalik posmarować surowym białkiem (zostały przecież), żeby były błyszczące. Piec na pergaminie na złoty kolor, ok 15 min.



5. Rogaliki można polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub podawać bez dekoracji. Z podanych składników wyszło mi 32 szt.

Smacznego!

Życzę miłej niedzieli :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz