Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 24 grudnia 2018

CIĘŻKI TYDZIEŃ PRZED ŚWIĘTAMI

Oj, ten tydzień dał mi się we znaki, praca od godziny 6:00 do 19:00 aż do soboty, czyli wszystko co dotyczy świąt musiało zostać wstrzymane. Dobrze, że taki czas jest tylko raz w roku, częściej chyba bym nie dała rady, ale nie ma co narzekać mamy ŚWIĘTA :).  Codzienne otwieranie okienek w kalendarzu adwentowym przypominało mi jak szybko ten czas ucieka, a co w nim było oto przegląd całego tygodnia.

17.12.2018 poniedziałek

KAWA SMAKOWA MALIBU

18.12.2018 r. wtorek

HERBATA - TRUSKAWKI W SZAMPANIE

19.12.2018 r. środa

KAWA SMAKOWA - IRISH WHISKY

20.12.2018 r. czwartek

HERBATA - IMBIROWA GRUSZKA

21.12.2018 r. piątek

KAWA SMAKOWA - CREME BRULEE

22.12.2018 r. sobota

HERBATA - MIECZ SAMURAJA

23.12.2018 r. niedziela

KAWA SMAKOWA - POMARAŃCZOWA


W niedziele czas zabrać się za pieczenie, zamiast piernika upiekłam ciasto marchewkowe w nowej formie w kształcie choinki. Długo takiej szukałam i udało się :) mam ją i teraz w każde święta taką choineczkę będziemy mieć na stole. 
Blaszka się sprawdziła, choineczka super wyszła. Dekoracja lukrowa - ja i Zuzanna. 


Makowiec musi być, powtórzyłam makowiec który piekłam w listopadzie przepis podawałam TU.


Na makowcu "wylądowały" wszystie resztki lukru z pierniczków i choinki, mamy kolorowy makowiec :) niepowtarzlny :). Oprócz makowca i choineczki, upiekłam sernik i jabłecznik. Co roku obiecuję sobie, że tylko piekę dwa ciasta, ale z których zrezygnować?  też macie takie dylematy? oby tylko takie problemy człowiek miał :).


Choinkę już ubraliśmy a właściwie dzieci ją ubrały...



...kilka bombek straciło życie, bo Kubuś myślał, że to piłeczki i można się nimi bawić.















Dali radę choinka ubrana, w tym roku sztuczna. 


W poniedziałek pozostało już niewiele do zrobienia, usmażyć karpia, zrobić łososia w sosie koperkowym, ugotować kompot z suszu, makaron z makiem, reszta potraw jest już gotowa i czeka w lodówce na kolację wigilijną :).

Pozdrawiam - Małgosia W.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz