Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 6 stycznia 2022

SZYNKA NA OBIAD

 Pierwszy w tym roku wpis kulinarny, zaczynam treściwie 

SZYNKA NA OBIAD. 

Nie przepadamy za mięsem ale od czasu do czasu mamy ochotę więc czemu nie, zwłaszcza, że nie jest to danie które robimy często dlatego smakuje bardziej.

 Zapraszam i polecam...


Potrzebujemy mięsko, u mnie szynka "myszka", myślę, że dobrze będzie też smakowało jeśli będzie to schab lub karkówka. Najpierw nacinamy mięso...

 

Kroimy ogórki kiszone i cebulę...


...następonie umieszczamy w miejsca przekrojenia szynki.

Oczywiście używamy soli i pieprzu, wg unania i smaku.


Tak przygotowane mięsko przewiązujemy sznurkiem, aby podczas pieczenia nic nam się nie wydostało i nie rozeszło.

W piekarniku podpiekamy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.


Gdy mięsko się piecze, robimy bulion pomidorowy. 
Do bulionu warzywnego dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. 

Podpieczone mięsko wyciągamy z piekarnika i...

...obkładamy surową marchewką opkrojoną w plasterki i zalewamy bulionem pomidorowym.

Jeszcze raz do piekarnika na 60 minut.

Pieczemy do miękkości, należy sprawdzać czy mięsko jest odpowiednie dla nas.


Gotowe :)
U mnie na obiad z kluskami śląskimi i surówką z rzepy.
Z ziemniaczkami lub kaszą też smakuje wybornie.


Smacznego :)

Pozdrawiam - Małgosia W.

06.01.2022 r.



3 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu podobnie tylko zamiast pomidorów zalewa się takim wywarem warzywno-grzybowym, takie mięso po myśliwsku, muszę spróbować Twój sposób, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wypasiona!
    Ja nie jem mięsa, ale szukam przepisu, aby jakieś swojskie mięsko bez konserwantów powoli przygotowywać dla naszego Wnuśka. Coś parzonego w ziołach może? Kiedyś takie robiłam. Jeśli masz jakiś dobry przepis Małgosiu, podrzuć proszę :)

    OdpowiedzUsuń