Witajcie, witajcie
Tak jak obiecałam w poniedziałek, dziś proponuję na weekend ciasto jabłkowo-budyniowe.
CIASTO - składniki:
25 dag margaryny
1 szkl. cukru
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mąki
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części.
MASA BUDYNIOWA - SKŁADNIKI:
1 l mleka,
3 łyżki cukru
3 budynie śmietankowe lub wanilinowe
Z podanych składników ugotować budyń.
JABŁKA ok. 1 kg (można skorygować +/- wszystko zależy czy w cząstki kroicie, czy ścieracie na tarce, jaka duża blacha itp.)
Ostatni etap:
wykładamy na blaszkę (u mnie 20 x 30):
jedną część ciasta ,
jabłka (ja pokroiłam na kawałki, można zetrzeć i podsmażyć),
budyń jeszcze ciepły
przykrywamy drugą częścią ciasta.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru (200 stopni C ok. 45 minut) należy sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.
Też mam taki przepis ciasto jest przepyszne, pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuń