Łączna liczba wyświetleń

123026

piątek, 21 marca 2025

CIASTO JABŁKOWO-BUDYNIOWE

 Witajcie, witajcie

Tak jak obiecałam w poniedziałek, dziś proponuję na weekend ciasto jabłkowo-budyniowe.


CIASTO - składniki:

25 dag margaryny

1 szkl. cukru

3 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl. mąki

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części.


MASA BUDYNIOWA - SKŁADNIKI:

1 l mleka, 

3 łyżki cukru

3 budynie śmietankowe lub wanilinowe

Z podanych składników ugotować budyń.

JABŁKA ok. 1 kg (można skorygować +/- wszystko zależy czy w cząstki kroicie, czy ścieracie na tarce, jaka duża blacha itp.)

Ostatni etap:

wykładamy na blaszkę (u mnie 20 x 30):

 jedną część ciasta ,

 jabłka (ja pokroiłam na kawałki, można zetrzeć i podsmażyć),

 budyń jeszcze ciepły

przykrywamy drugą częścią ciasta. 

Pieczemy do uzyskania złotego koloru (200 stopni C ok. 45 minut) należy sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. 

Smacznego :) 

Pozdrawiam w pierwszy dzień wiosny :)

Małgosia W.




1 komentarz:

  1. Też mam taki przepis ciasto jest przepyszne, pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń