Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 31 lipca 2016

BORÓWKI NA CZASIE...

...tak, miało być ciasto z malinami ale jak to w życiu bywa nie można planować nic na 100 %. Gdy na targu zobaczyłm borówki amerykańskie wielkości jednego grosza to nie potrafiłam się oprzeć i tak w niedzielę do kawy jest ciasto z borówkami...


Ciasto bardzo proste, nie wymaga zbytnich zdolności należy tylko mieć galaretki, bitą śmietanę także z torebki trochę czasu potrzeba aby biszkopt upiec lub wyłożyć gotowymi biszkopcikami blachę i gotowe.
Pracowałam cały tydzień z sobotą włącznie tak więc na jakieś wymyślne ciasto nie było czasu ani siły... polecam ciasto z borówkami, szybkie i smaczne.

JASNY BISZKOPT:
SKŁADNIKI: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE: Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 - 30  minut w temp. 170 - 180 stop. C.


Bitą śmietanę z torebki ubijamy wg opisu wykonania na opakowaniu i dodajemy 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody, można dodać galaretkę ale należy rozpuścić ją w 1 szklance gorącej wody. Do ubitej  śmietany dodajemy owoce u mnie dziś borówka amerykańska i do lodówki.
Gdy stężeje na wierzch wylewany galaretkę, smak - dowolny, ja wylałam na przemian żółtą z zieloną. Ciasto gotowe - smacznego!!!!


A tak przy okazji wiecie, że borówka amerykańska chroni wzrok i serce, zmniejsza ryzyko raka oraz oczyszcza organizm. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP,cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. 


 Zuzannie też smakowało... :)
A na koniec pochwalę się oprawioną i zawieszoną na właściwym miejscu metryczką Jasia...


Ciasto polecam i życzę miłego tygodnia...
Pozdrawiam - Małgosia W.

2 komentarze:

  1. Śliczna metryczka :)
    Nawet, gdy nie pracuję, to zdecydowanie wolę kupić kawałek lub nie mieć w ogóle - zresztą Mama ma identyczne podejście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jednak wolę swoje ciasto lepiej smakuje :)

      Usuń