Witam, dziś poczęstuję Was ciastem z czarną porzeczką.
Był sezon truskawkowy a teraz w ogrodzie nastał czas na czarne porzeczki, tak więc trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa.
CIASTO Z CZARNĄ PORZECZKĄ
CIEMNY BISZKOPT:
SKŁADNIKI: 8 jajek, 2
płaskie łyżki kakao, 6 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia.
WYKONANIE: Białka ubić na
sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, żółtka, na końcu mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 170 - 180 stopni C. Po upieczeniu
ciasto przekroić na 2 części.
JASNY BISZKOPT:
SKŁADNIKI: 4 jajka, 1/2
szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia.
WYKONANIE: Białka ubić na
sztywną pianę, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 -
30 minut w temp. 170 - 180 stop. C.
MASA - tu poszłam na
łatwiznę i użyłam gotowej masy do ciasta karpatka, bardzo często tak robię
jeżeli tylko mogę sobie życie ułatwić a wiem, że masa jest dobra, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
ciemny biszkopt nasączony sokiem z czarnych porzeczek - masa - na masę nałożyć
porzeczki - jasny biszkopt - masa - na masę znowu nakładany czarne porzeczki -
ciemny biszkopt nasączony sokiem z porzeczek.
Ciasto można polać polewą
czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Życzę Wam miłej soboty i niedzieli
(oj, właśnie zaczęło grzmieć, będzie burza i nici z kawy w ogrodzie)
Pozdrawiam - Małgosia W.
Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszności:), uwielbiam czarne porzeczki, a po Twoim przepisie chyba jeszcze bardziej:). Pozdrawiam Cieplutko:). Małgosia.
OdpowiedzUsuń