Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 lutego 2019

CZEKOLADOWY BISZKOPT Z BRZOSKWINIAMI

Dziś  przed WALENTYNKAMI troszkę Wam posłodzę. Jakiś czas temu zrobiłam CZEKOLADOWY BISZKOPT Z BRZOSKWINIAMI POD CZEKOLADOWĄ PIANKĄ, brzmi przepysznie i taki też jest. Myślę, że w tym dniu można zapomnieć o kaloriach chociaż użyte składniki są z tych zdrowszych :).


Polecam i zachęcam do zrobienia a oto przepis...

POTRZEBUJEMY:

BISZKOPT
3 małe jajka (białka i żółtka oddzielnie)
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (można zamienić na ryżową, jaglaną, kukurydzianą)
3 łyżki ksylitolu (u mnie miód)
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

PIANKA CZEKOLADOWA
150 ml mleka krowiego lub kokosowego, migdałowego, sojowego
1 łyżka kakao
2 łyżki ksylitolu (u mnie miód)
180 g jogurtu naturalnego można zamienić na jogurt sojowy, serek homogenizowany
1 łyżka żelatyny lub agaru

DO DEKORACJI
gorzka czekolada
owoce


WYKONANIE

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy do tzw. suchego patyczka. 


W oryginalnym przepisie jest gruszka ja natomiast dałam brzoskwinię, którą ułożyłam na cieście...


...ale coś mi nie pasowało i koniec końców pokroiłam.


Następnie robimy piankę, czyli mleko i ksylitol (u mnie miód) wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy i miksujemy na niskich obrotach aby powstała piana. Łączymy z jogurtem i kakao i dalej miksujemy, aż całość się spieni. Krem przekładamy na ciasto z owocami i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto posypujemy pokrojoną czekoladą i na kilka godzin do lodówki.


SMACZNEGO:)

Przepis pochodzi z książki pt. "Jak jeść słodycze i nie tyć? 100 przepisów na zdrwe słodkości". 


Książkę tą wypożyczyłam z biblioteki ale chyba kupię sobie aby mieć ją na własność, zawiera ona dużo fajnych przepisów a jeszcze fajniejsze jest to, że autorka podaje łatwo dostępne zamienniki produktów, które można zastosować.


Ciasto polecam jest godne skosztowania... :)


Pozdrawiam gorąco
Małgosia W.

8 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda po prostu bajecznie. Bardzo zaciekawiła mnie ta kremowa pianka, nigdy takiej nie robiłam, wydaje się naprawdę pyszna. Muszę wypróbować :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pianka jest bardzo dobra, warto spróbować :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ciasto jest bardzo dobre i pewnie nie raz wyląduje na moim stole :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Chętnie bym spróbowała:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, żę nie można się poczęstować z ekranu komputera, bo chętnie bym częstowała wszystkich i jeszcze kawki razem byśmy się napiły... ;0) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zjadłabym z wielką chęcią i to już teraz. Wygląda ślicznie i bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń