Jeśli lubicie banany to ten przepis przypadnie Wam do smaku.
CHLEBEK BANANOWY jest pyszny i długo nie zagości na stole ;).
POTRZEBNE PRODUKTY:
250g mąki
100g cukru
500 g bananów (ok 5 szt) -
najlepiej bardzo dojrzałych lub mrożonych
2 jajka
115 g
masła
1 łyżeczka
sody (kopiasta)
szczypta
soli
orzechy/kakao
(niekoniecznie)
WYKONANIE:
1) Masło ucieramy z cukrem a w tym czasie roztrzepujemy widelcem jajka.
2) Roztrzepane jajka dodajemy do masła.
3) Ugniatamy banany i dodajemy do ucieranego masła z cukrem i jajkami.
Wszystko mieszamy do połączenia się.
Następny krok to:
4) Wszystkie sypkie składniki mieszamy i wsypujemy do ucieranego ciasta.
5) Miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników np. licząc do 8 ;), ważne aby za długo nie mieszać.
Gotowe...
...przekładamy do foremki typu keksówka, wymiary mojej to 30 x 10.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 1 godnię i 10 minut. Oczywiście sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło tzw. suchy patyczek. Każdy piekarnik inaczej piecze, najlepiej pilnować.
Pachnie i smakuje obłędnie ;) Polecam
Pozdrawiam wiosennie i życzę miłego weekendu :)
Małgosia W.
Chlebek musi być pyszny:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszny, pachnący bananami :) Pozdrawiam
UsuńAż mi zapachniało, ja wczoraj upiekłam makowiec na kruchym spodzie. Pozdrawiam Małgosiu wiosennie:). Małgosia.
OdpowiedzUsuńOj, makowiec :) to mi teraz smaka narobiłaś :) Pozdrawiam
Usuń