Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 8 kwietnia 2019

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM

Witajcie, dziś mam dla Was pyszne choć słodkie, oj, bardzo słodkie 

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM.



1) Upiec ciemny biszkopt wg sprawdzonego przepisu lub z mojego:

6 jajek, 1 szkl. cukru (może być mniej), 3/4 szkl. mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

wykonanie:
1) białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka;
2) Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać do połączenia składników;
3) wylać na formę do piecznia;
4) piec w temp. 180-200 stopni C ok. 30-40 minut a najlepiej sprawdzić patyczkiem.

2)  Dalszy ciąg ciasta - składniki:
200 ml śmietany 30%, 1 szt. śmietan fix, 2 paczki herbatników, 1 puszka masy KAJMAK, 1 kostka masła + 1/4 do prażenia słonecznika, 300 g słonecznika, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mleka

Prażony słonecznik - wykonanie:
1/4 kostki masła, cukier i mleko rozpuścić, dodać słonecznik, przełożyć na blachę i prażyć w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopnich C, od czasu do czasu mieszając. (Dorzuciłam do słonecznika trochę rodzynek). Ostudzić.


Masa:
Kostkę masła zmiksować z masą kajmak. Dodać 3/4 uprażonego słonecznika. Wymieszać.


Wykończenie - przełożenie placka:
1) na upieczony biszkopt nałożyć krem ze słonecznikiem, 
2) następnie ułożyć herbatniki, 
3) na herbatnikach - ubita śmietana ze śmietan fix
4) pozostałą częścią uprażonego słonecznika posypujemy wierzch ciasta.


Smacznego!!!

Słodkie ale warte grzechu łakomstwa.

Pozdrawiam - Małgosia W.


6 komentarzy:

  1. Zapowiada się naprawdę przepysznie :D Przepis sobie zapisuję i na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć słodkie to warto się skusieć... ja lubię słodkości więc mi ta słodycz absolutnie nie przeszkadza :). Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Och musi być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda to słonecznikowe ciacho. Moja starsza córka zrobiła całkiem niedawno podobne, z chrupiącą warstwą słonecznika. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń