Witajcie, witajcie :)
Przed nami weekend, dziś chciałam zaproponować rogaliki, bez cukru, jedyną słodyczą jest posypka z cukru pudru.
Na CIASTO potrzebujemy tylko czterech składników, a mianowicie:
kostka drożdży świeżych (100 g)
1/2 szklanki śmietany 18%
0,5 kg mąki krupczatki
250 g zimnego masła
do NADZIENIA: powidła, marmolada, dżem co kto lubi lub ma w kuchennej szafce :)

Uwaga: wszystkie składniki powinny być zimne.

Czekamy aż ciasto wypłynie. U mnie była to godzina.
Nie pytajcie mnie co daje takie moczenie ciasta bo nie wiem, ale ciekawe doświadczenie w kuchni i zabawa przednia, zwłaszcza gdy czekacie aż ciasto wypłynie.
Pływające ciasto wyciągamy z wody i ściereczki, wyrabiamy chwilkę aby było sprężyste i wałkujemy formując koło. Dzielimy na mniejsze porcje i kroimy jak pizzę na trójkątne kawałki. Układamy dżem, marmoladę, zwijamy i do piekarnika.
SMACZNEGO i życzę miłego weekendu :)
Małgosia W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz