Łączna liczba wyświetleń

piątek, 28 lutego 2025

UTOPIONE CIASTO NA ROGALIKI

 Witajcie, witajcie :)

Przed nami weekend, dziś chciałam zaproponować rogaliki, bez cukru, jedyną słodyczą jest posypka z cukru pudru.


Na CIASTO potrzebujemy tylko czterech składników, a mianowicie:

kostka drożdży świeżych (100 g)
1/2 szklanki śmietany 18%
0,5 kg mąki krupczatki
250 g zimnego masła

do NADZIENIA: powidła, marmolada, dżem co kto lubi lub ma w kuchennej szafce :) 

 Łączymy składniki oprócz śmietany, ją dodajemy na koniec i zagniatamy ciasto, ja osobiście ułatwiam sobie życie i biorę do pomocy robot kuchennym, kto ma termomix to można jak najbardziej z niego skorzystać.

Uwaga: wszystkie składniki powinny być zimne.

 Ciasto uformowane w kulkę układamy na mokrej ściereczce, końce zawiązujemy i wkładamy go garnka z zimną  wodą. 
Czekamy aż ciasto wypłynie. U mnie była to godzina.

Nie pytajcie mnie co daje takie moczenie ciasta bo nie wiem, ale ciekawe doświadczenie w kuchni i zabawa przednia, zwłaszcza gdy czekacie aż ciasto wypłynie.


Pływające ciasto wyciągamy z wody i ściereczki, wyrabiamy chwilkę aby było sprężyste i wałkujemy formując koło. Dzielimy na mniejsze porcje i kroimy jak pizzę na trójkątne kawałki. Układamy dżem, marmoladę, zwijamy i do piekarnika.  

 Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 30 minut, najlepiej sprawdzać aż się zarumienią.

 Polecam serdecznie :) 

SMACZNEGO i życzę miłego weekendu :)

Małgosia W.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz