Łączna liczba wyświetleń

sobota, 23 lipca 2016

PLACKI Z CUKINII I ŁOSOSIA...

...tak, tak dziś troszkę inaczej niż zwykle w sobotę. Ciasto piekłam, bo u mnie sobota zawsze pachnie słodko, piekłam piernik, który jutro pojedzie z nami na wycieczkę, więc nie ma czym się chwalić, ot takie bezpieczne ciasto w podróży. Kulinarnie zapraszam Was na obiad... sezon na cukinię uważam za otwarty i gdy w piątek otrzymałam od koleżanki dwie cukinie od razu pomyslałam, że w sobotę będzie obiad cukiniowy. Pierwszym pomysłem było leczo i pewnie jeszcze będzie ale przypomniałam sobie o plackach z cukinią i łososiem, narobiłam sobie takiego smaka, że nie było odwrotu i musiało być. Dużo składników nie potrzeba tylko dokupić łososia i koperek i do roboty... a oto przepis...

PLACKI Z CUKINII I ŁOSOSIA


CO POTRZEBUJEMY:

cukinia - ja miałam dwie średnie
łosoś wędzony - u mnie paczka 150 g
koperek ok. 2 łyżek pokrojony
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 jajo - mi trafiło się z dwoma żółtkami :)
5 łyżek mąki pszennej - w trakcie pieczenia dodałam jeszcze dwie bo ciasto zrobiło się "luźne"
sól i pieprz wg uznania do smaku
olej do smażenia - ja smażyłam na kokosowym :)


WYKONANIE:

1) Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na 20 minut, mocno wyciskamy sok i przekładamy do drugiej miski.
2) Dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mąkę, 2 łyżki drobno pokrojonego koperku, sól i pieprz, mieszamy do połączenia składników.
3) Łososia kroimy w kostkę i dodajemy do placków.
4) Jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki i na patelni formujemy placki wielkości jednej łyżki, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju do zbrązowienia i gotowe. Można zrobić jeszcze sosik do polania z jogurtu naturalnego i koperku.

Smacznego :)


Pozdrawiam gorąco 
Małgosia W.

2 komentarze: