Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 23 czerwca 2019

CIASTO Z RABARBAREM

Tak na koniec niedzieli podzielę się z Wami prostym przepisem na CIASTO Z RABARBAREM, póki jeszcze jest to trzeba go wykorzystać.


Potrzebujemy:

2,5 szkl. mąki pszennej
1 kostaka margaryny
3 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
trochę kwaśnej śmietany
owoce sezonowe np. rabarbar, truskawki, wiśnie, jabłka, gruszki i co kto lubi :)


Wykonanie:
Wszystkie składniki ugniatamy, czyli robimy tzw. kruche ciasto, które wszyscy doskonale znają. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, tą mniejszą schładzamy w lodówce. Pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno blaszki, następnie wykładamy owoce.  


Z 3 białek z 1 szkl. cukru ubijamy pianę, którą wykładamy na nasze owoce.


Kolejnym krokiem jest skubanie lub starcie na tarce o dużych otworach ciasta które schłodziliśmy. 


 Pieczemy w 180 - 200 stopni C przez ok. 40 minut, najlepiej sprawdzać aż się ładnie zarumieni.
  Ciasto chyba wszystkim znane i pyszne. 


Czasami wracam do starych, zapomnianych przepisów, które zapisałam robiąc z mamą to ciasto.  Ach, te wspomnienia, jak dobrze, że je mam :).


Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia - Małgosia W.

6 komentarzy:

  1. Najprostrze, najsmaczniejsze, u mnie dzisiaj drożdżowe z truskawkami. Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia:).Małgosia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się zrobiło:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym tylko mogła to podałabym Ci Reniu kawałeczek do kawy ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ależ apetycznie wygląda, pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ciasta, lubię je piec a te z owocami najbardziej :) Pozdrawiam

      Usuń