Tak na koniec niedzieli podzielę się z Wami prostym przepisem na CIASTO Z RABARBAREM, póki jeszcze jest to trzeba go wykorzystać.
Potrzebujemy:
2,5 szkl. mąki pszennej
1 kostaka margaryny
3 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
trochę kwaśnej śmietany
owoce sezonowe np. rabarbar, truskawki, wiśnie, jabłka, gruszki i co kto lubi :)
Wykonanie:
Wszystkie składniki ugniatamy, czyli robimy tzw. kruche ciasto, które wszyscy doskonale znają. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, tą mniejszą schładzamy w lodówce. Pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno blaszki, następnie wykładamy owoce.
Z 3 białek z 1 szkl. cukru ubijamy pianę, którą wykładamy na nasze owoce.
Kolejnym krokiem jest skubanie lub starcie na tarce o dużych otworach ciasta które schłodziliśmy.
Pieczemy w 180 - 200 stopni C przez ok. 40 minut, najlepiej sprawdzać aż się ładnie zarumieni.
Ciasto chyba wszystkim znane i pyszne.
Czasami wracam do starych, zapomnianych przepisów, które zapisałam robiąc z mamą to ciasto. Ach, te wspomnienia, jak dobrze, że je mam :).
Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia - Małgosia W.
Najprostrze, najsmaczniejsze, u mnie dzisiaj drożdżowe z truskawkami. Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia:).Małgosia.
OdpowiedzUsuńDrożdżowe też pyszne :) Pozdrawiam
UsuńSmakowicie się zrobiło:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńGdybym tylko mogła to podałabym Ci Reniu kawałeczek do kawy ;) Pozdrawiam
UsuńAleż apetycznie wygląda, pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, lubię je piec a te z owocami najbardziej :) Pozdrawiam
Usuń