Dawno nie pokazywałam smakołyków które upiekłam. Prawda jest taka, że od marca bardzo mało udzielam się w kuchni. Pora to zmienić, dlatego dziś chcę przedstawić ciasteczka, które zawsze się udają, robi się je szybciutko i są pyszne, ile by ich nie było zawsze mało :).
Składniki:
200 g masła lub margaryny (schłodzone)
200 g twarogu
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera lub ręką (zagniatamy).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość +/- 2 mm, wykrawamy okrągłe ciasteczka.
Kółka jedną stroną "moczymy" w cukrze i składamy cukrem na wierzchu na pół, następnie połówke jeszcze raz na pół, końcówkę ciasteczka delikatnie należy ścisnąć.
Tak złożone ciasteczka układamy na blaszce i pieczenimy w temp. 200 stopni C przez 20-25 minut,
Wyglądają bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI takie są :) Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńAle narobiłaś mi smaku! Spróbuję upiec z ricottą, a mąkę pszenną zastąpię owsianą. Zmiany wymusza dieta cukrzycowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Zmiany mile widziane, mam nadzieję, że też będzie pysznie... może następnym razem też tak spróbuję :) Pozdrawiam :)
UsuńWydaje mi się że moja babcia piekła takie ciasteczka :) Wyglądają bardzo apetycznie. Nic tylko muszę je upiec i sprawdzić czy to te :) Za przepis pięknie dziękuję i się nim częstuje. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do częstowania :) takie ciasteczka pamietam z dzieciństwa u koleżanki w domu, jej mama zawsze robiła większą ilość a my podbierałyśmy :) oj, to były czasy :) Pozdrawiam :)
UsuńWyglądają apetycznie, z pewnością tak samo smakują, przepis wart wykorzystania😁. Pozdrawiam cieplutko 🤩.
OdpowiedzUsuńMałgosiu korzystaj, są pyszne i szybko się robi :) Pozdrawiam :)
UsuńTakich ciasteczek nie znam, przepis bardzo zachęcający do wypróbowania, pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńZapraszam do korzystania z przepisu, ciasteczka warte wypróbowania... :) Pozdrawiam :)
UsuńNa weekend przepis się przyda
OdpowiedzUsuń