Przed nami weekend, a może wolne dni urlopu :) dlatego dziś polecam Wam CIASTO JOGURTOWE.
Przepyszne, robi się szybko, jest delikatne i z owocami. Owoce jakie macie, jakie lubicie, u mnie czarna porzeczka i agrest, takie owoce miałam w ogrodzie. Będzie pysznie, nie zastanawiaj się, zrób sobie chwilkę przyjemności z kawałkiem ciasta, i co najważniejsze zawsze się udaje :)
Co potrzebujemy i jak je wykonać?
Już podaję :)
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
70 ml oleju roślinnego
1 szklanka jogurtu w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek zapachowy - jeśli lubisz (np. waniljowy)
owoce
1) Jajka ubijamy z cukrem do białości i puszystości
2) następnie do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewamy olej ubijając delikatnie i nieprzerwanie
3) teraz dodajemy jogurt naturalny + olejek zapachowy jeśli lubisz
4) wyłączamy mikser i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką lub łyżką mieszamy aż wszystkie składniki nam się połączą, ciasta nie mieszamy za długo :0)
Ciasto gotowe, wylewamy do formy.
U mnie tortownica 25 cm średnicy.
Wykładamy OWOCE
Teraz czas na kruszonkę:
niecała szklanka mąki (może być pół na pół pszenna i krupczatka),
1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła
Wszystko zagniatamy, schładzamy w lodówce (tu moja uwaga, aby kruszonkę zrobić wcześniej) i rozkruszamy na owocowym cieście.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na środkową półkę.
Temperatura 180 stopni C, pieczenie ustawiamy na GÓRA - DÓŁ
czas do godziny - kontrolujemy, każdy zna swój piekarni i wie jak piecze i co potrafi :)
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami...
SMACZNEGO :)
miłego czasu Wam życzę i serdeczności przesyłam :0)
Małgosia W.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz